مفتول یک سیم تک رشتهای از جنس فلز می باشد و از یک عایق از جنس پلیمر PVC تهیه می شود. از این کالا در انواع گوناگونی تولید می شود که دو مدل از آنها از جنس آهن و فولاد می باشند. از مفتولها در صنعت ساختمان استفادههای فراوانی می شود.
کارخانجات سازنده مفتول جهت ساخت آن، شمش مورد لازم بهمنظور تولید را در کورههای گرم قرار می دهند و تحت دمایی تقریباً ۱۲۰۰ درجه سانتیگراد در معرض حرارت قرار می دهند تا بهطور کامل گداخته و ذوب شود. سپس با توجه به قطر مورد نیاز، شمش مکرر از دستگاه عبور خواهد کرد تا قطر مد نظر را بدست آورد.
مفتولها از طریق دستگاهها به کلاف تبدیل خواهند شد. نیاز است بیان کنیم، که بعد از اینکه این کالا به کلاف تبدیل شد، دمایی تقریباً ۹۸۰ درجه سانتیگرادی خواهند داشت؛ چنانجه مفتول بهصورت عادی دمای خود را از دست بدهد، بسیار ترد و شکننده می شود، بههمین علت آنها را با استفاده از دستگاههایی سرد و پس از آن آمادهی بستهبندی خواهند کرد. که با عنوان سیم مفتولی یا سیم خشک معروف است و این نوع سیم به شکل تک رشتهای، به فروش می رسد.
هادی آن بهطور معمول از مس ساخته می شود. سیم مفتول یکی از موارد پرکاربردی می باشد که با استفاده از فرآیند نورد گرم تولید می شود. مفتول مقطع گردی دارد و به طور کلاف پیچیده می شود. این نوع سیمها با توجه به قابلیت انعطافپذیری بسیاری که از خود نشان می دهند قادرند به اشکال متنوعی درآیند. علاوه براین دارای مقاومت بسیار زیادی نیز می باشند و ویژگی آهنربایی ندارند و داشتن این دو ویژگی در یک زمان باعث می شود که یک نمونه برجسته در زمینه صنعت ایجاد شود.
انواع مختلف مفتول با توجه به جنس و کاربرد
مفتولها را علاوه بر روش تولید با استفاده از جنس و کاربردشان نیز دستهبندی خواهند کرد. این دستهبندی شامل موارد زیر است.
- مفتول سیاه
- مفتول گالوانیزه و یا سفید
- مفتول کلاف گرد مسوار
- مفتول استنلس استیل
- مفتول فنر (پرکربن)
مفتول سیاه
مفتول سیاه که با نام مفتول آرماتوربندی نیز شناخته می شود، نوعی از سیم مفتولهای موجود در بازار می باشد که بسیار نرم و منعطف است و دارای قابلیت مناسبی جهت خم شدن خواهد بود.
با در نظر گرفتن این نکته که هیچگونه پوششی روی مفتول سیاه قرار ندارد، این مفتول مقاومت پایینی در برابر خوردگی از خود نشان خواهد داد و در صورت قرار گیری در فضای باز، با هوا واکنش نشان می دهد و دچار زنگزدگی خواهد شد، این زنگزدگی نیز به صورت لکههای قرمز بر روی سیم مفتول سیاه ظاهر خواهد شد.
مفتول گالوانیزه
مفتول گالوانیزه یا نوع مفتول سفید، یکی از محصولات مهم در صنایع مفتولی به حساب میآید و ماده اولیه بسیاری از محصولات در این صنعت خواهد بود. سیم مفتول گالوانیزه، از گالوانیزه کردن مفتول سیاه ایجاد می شود و برای استفاده در محیطهایی با رطوبت بالا بسیار مناسب خواهد بود. این نوع مفتول در زمان تولید، به دو دسته مفتول گالوانیزه گرم و همچنین مفتول گالوانیزه سرد تقسیم خواهد شد.
مفتول مسوار (Copper Wire)
کلاف گرد مسوار با توجه به اینکه از مس در این مفتول استفاده شده است، به این نام خوانده می شود. مس بصورت روکش مفتول آهن را در فرآیند تولید می پوشاند که به این طریق ضخامت این لایه مس بالاتر می رود و به اندازه 0.7 الی 1 میکرون می شود. در آنالیز کلاف گرد مسوار عناصر فسفر (p)، کربن (C)، سیلیسیوم (Si)، منگنز (Mn)، و گوگرد (S) با درصدهای مختلف بکار می رود. کلاف گرد مسوار در قطر 0.5 الی 10 میلی متر به شکل کلاف، شاخه ای و صورت قرقره با سطح مسطح تولید خواهد شد.
فرآیند تولید و تهیه مفتول کلاف گرد مسوار
در طی فرآیند مسوار کردن ابتدا سیم را با توجه به قطر مورد نیاز کشش خواهند داد. سپس مفتول را چربی زدایی می کنند تا چربی ها و رسوبات از سطح مفتول از میان رود. اما مقداری ناخالصی در آن بصورت زنگ زدگی بسیار عمیق، سولفات ها، کلریدها در سطح آن باقی خواهد ماند. که اگر از میان نرود هنگامی که از وان مس عبور کند به شکل لکه های سیاه ظاهر خواهد شد.
این گونه مواد در روند آبکاری اختلال بوجود می آورد. بعد از فرآیند چربی زدایی و زنگ زدگی مفتول، مهم ترین مرحله روکش نمودن مفتول با سولفات مس خواهد بود. در مراحل بعدی نحوه جمع کردن و کشش مفتول در نظر گرفته می شود.
کاربرد کلاف های گرد مسوار
مفتول کاربردهای بسیاری در انواع صنایع مفتولی، صنعتی، ریلی، خانگی، عدل بندی، عایق بندی، یخچال سازی، کابینت سازی و همچنین آرماتوربندی خواهد داشت.
کاربرد مفتول کلاف گرد مسوار بر طبق سایز
- در سایزهای ریز (تا 0.7 میلی متر) جهت دوخت کارتن و برای سوزن منگنه
- در سایزهای درشت جهت سیم مسی و ساخت انواع لوازم خانگی
مفتول استنلس استیل
یکی دیگر از مفتول های موجود در بازار، مفتول استنلس استیل می باشد که به نسبت مفتولهای سیاه و گالوانیزه گرانتر هستند. داشتن مقاومت به خوردگی بالا، مشخصه بارز این نوع از مفتولها به شمار می آید.
استفاده از عناصر آلیاژی نظیر نیکل، کروم و مولیبدن، علاوه بر ایجاد خاصیت ضد زنگی، استحکام قطعه را نیز بالا می برد. بدیهی است که احتمال پارگی در حین فرآیند کشش سیم، در مفتول استنلس استیل کمتر می باشد.
مفتول فنری (Spring Wire)
مفتول های فنری در رده های فولادهای پر کربن می باشند که شامل 6 الی 9 درصد کربن می باشد. و در قطر های 2 الی 12.5 میلی متر تولید می شود. اگر عنصر کربن در فولاد فنر بیشتر ترکیب شود، فولاد فنر پر کربن نامیده می شود، اگر وانادیوم عنصر قالب آن باشد فولاد فنر وانادیوم دار گفته می شود. و همچنین اگر مقدار عنصر کروم در فولاد زیادتر در نظر گرفته شود به فولاد فنر کروم دار معروف می باشد.
فولادهای فنر همانگونه که از اسمشان مشخص است، دارای خاصیت ارتجاعی نسبتا خوبی در مقایسه با دیگر فولادها خواهد بود. وجود عنصر سیلیسیم در فولاد فنر باعث خاصیت الاستیسیته مناسب و همچنین وجود عنصر کروم در فولاد فنر استحکام و مقاومت در برابر خوردگی را بهبود می بخشد.
مفتول پر کربن
این فولاد مقاومت بالایی نسبت به سایش از خود نشان می دهد، به همین دلیل در تولید تیغه های برش از آن استفاده می شود. به دلیل وجود میزان کربن بالا، قابلیت جوش پذیری این فولاد بسیار کم خواهد بود. فولاد کربن در ساخت انواع فنرها، تیغه ها و تیغه ارهها کاربرد دارد. البته قابل بیان است که عامل اصلی تعیین استحکام و همچنین سختی فولاد، میزان کربن موجود در فولادها است.
کاربردهای مفتول فنری
- صنایع خودروسازی
- حمل و نقل ریلی
- صنایع نظامی
- انواع لوازم خانگی
- تولید ماشین آلات کشاورزی
- صندلی ها
- انواع مبلمان
کاربرد مفتول
سیم مفتولی که با عناوین سیم غیرقابل انعطاف، سیم نصب ثابت و همچنین سیم خشک نیز شناخته می شود، بهطور معمول جهت بهکارگیری در کابلکشی داخلی تابلوهای برق و نیز توزیع کنندهها مورد استفاده قرار می گیرد. علاوه بر این استفاده از سیم مفتولی درون لولهها و همچنین زیر گچ نیز امری مرسوم می باشد.
لازم به ذکر است که سیم مفتولها با هادی تابیده را میتوان جهت اتصالات تابلوهای کنترل، در تولید دسته سیم و همچنین الکترونیک صنعتی مورد استفاده قرار داد. سیم مفتولی بهصورت وسیع در مواردی همچون استخراج سطحی و نیز زیرزمینی جرثقیل، حفاری، برج جرثقیل، سازههای دریایی و برقی، آسانسورها، نفت و گاز، قطع هر نوع زمین و تراموا از آن استفاده می شود.
این نوع سیمها بهمنظور تحمل بارهای مکانیکی و یا سیگنالهای برق و همچنین مخابرات به کار گرفته خواهند شد. بهکارگیری این نوع سیمها در فضاهای مرطوب، آبدار، خشک و در محیطهای باز و بسته بلامانع است.
سیم مفتولی سیم سختی است و از این رو برای محیطهایی استفاده می شود که به نصب ثابت نیازمند باشد. از جمله کاربردهای سیم مفتولی به صورت مختصر در اماکنی همچون، ایستگاههای توزیع برق، داخل لولهها و نیز کابلکشی داخل تابلوهای الکتریکی و زیر مصالح ساختمانی مانند گچ خواهد بود. این مدل سیمها کاربردهای بسیاری دارند.
از سویی در عایقبندی، رابیتس بندی، عایق کاری و نیز گل آرایی موتورخانهها، به کارگیری سیمهای مفتولی نمره 18 و 20 مناسب تر خواهد بود. سیم مفتول را نیز میتوان در منازل، تاسیسات استاتیک، تحت شرایط دفنی در زیر زمین بکار گرفت.
- تولید انواع مدلهای مختلف توری، همانند توری حصاری، توری مرغی، توری پرسی و امثال اینها.
- تهیه سیم خاردار
- برای بستن آرماتور و نیز آرماتوربندی
- استفاده در موقع رابیتسبندی
- تولید و ساخت فنر
- تولید سیمجوش های مختلف
این موارد ذکر شده، تنها بخش کوچکی از کاربردهای مفتول در صنعت را در برمی گیرد. به غیر از این موارد که ذکر شد، مفتول در زندگی روزمره انسانها و همچنین برای ایجاد اتصالات موقت در مکانهای مختلف و شرایط متفاوت دیگری نیز میتوانند مورد استفاده قرار می گیرند.
مشخصه و ویژگی های مفتول استنلس استیل
استنلس استیل یکی از انواع بسیار مقاوم مفتول به شمار می آید و تاحدود زیادی شبیه به سیم مفتول استیل می باشد. این محصول از فولاد ضد زنگ با ترکیبات خاصی تولید خواهد شد و در مقابل ضربه و خش مقاومت بالایی از خود نشان می دهد. یکی از ویژگی های اصلی این مفتول در حالت زنگ زدگی آن خواهد بود که می توان بیان کرد این مفتول به عنوان یک ماده ضد زنگ است و در شرایط آب و هوایی گوناگون نیز کاربردهای فراوانی دارد.
این محصول در صنایع نفت، گاز، پتروشیمی و نیز جهت ساخت سازه های آبی بسیار پر کاربرد است و خاصیت های آن باعث خواهد شد تا این ماده نسبت به زمان و آب و هوا مقاومت بسیار زیادی از خود نشان می دهند. در صنعت نیز این محصول در بسیاری از وسایل خانگی و ضد زنگ همچون لباسشویی، یخچال و فریزر، قطعات ظرفشویی و امثال این ها بصورت گسترده مورد استفاده قرار می گیرند و هرجا که به مقاومت در برابر آب نیاز داشته باشند، این نوع مفتول و سیم مفتول استیل کاربرد دارد.
مشخصه و ویژگی های سیم مفتول فولاد فنری پر کربن
این نوع سیم مفتول در دسته پر کربن قرار می گیرد که در حدود 6 الی 9 درصد کربن در آنها بکار می رود و در قطرهای 2 الی 12.5 میلی متر در بازار عرضه می شود. این نوع سیم جهت ساخت فنر و یا تیغه و تیغه های اره کاربرد فراوانی دارد و یکی از عوامل تعیین کننده سختی فولاد به حساب می آید.
این سیم ها کیفیت بسیار بالایی از خود نشان میدهند و به دلیل وجود کربن فشرده شده در ساختار آنها بصورت گسترده در تولیدی ها به عنوان ماده اولیه کاربرد خواهند داشت و علاوه بر آن کاربردهای مختلفی دارند حتی جهت تولید فنرهای ماشین نیز مورد استفاده قرار خواهند گرفت.
مشخصه و ویژگی های مفتول فولاد آلیاژی
یکی دیگر از انواع فولادها، فولاد های آلیاژی می باشند. این فولادها معمولاً با ترکیب فولاد کربنی و یک یا چند عنصر آلیاژی همانند منگنز، سیلیکون، نیکل، تیتانیوم، مس، کروم و آلومینیوم تولید میشوند. این فلزات به منظور اضافه نمودن خواص مشخصی اضافه خواهند شد و در فولاد کربنی رایج دیده نمی شوند.
عناصر اضافه به نسبتها و ترکیبهای مختلفی به فولاد اضافه خواهند شد و باعث خواهند شد که ماده دچار تغییراتی از قبیل افزایش سختی، بالا رفتن مقاومت به خوردگی، افزایش استحکام و همچنین بهبود شکل پذیری (ductility) می شود. البته این را هم در نظر بگیرید که قابلیت جوش ماده نیز میتواند متغیر باشد.
مهمترین ویژگیهای فولادهای آلیاژی
- افزایش قابلیت سختی فولاد
- افزایش مقاومت در برابر خوردگی آنها
- پایداری بیشتر استحکام و همچنین سختی
تقریباً تمامی انواع فولاد آلیاژی جهت رسیدن به بهترین خواص خود، نیاز به عملیات حرارتی می باشند.
عناصر آلیاژی و بیان تأثیرات آنها
هر کدام از عناصر آلیاژی و تاثیرات آنها در ادامه بیان می شود.
کروم : موجب افزایش سختی ، چقرمگی (toughness) و دوام ماده خواهد شد.
کبالت: کاربرد فراوان در ساخت ابزارهای برش؛ باعث بهبود سختی گرم (یا سختی قرمز)
منگنز: افزایش سختی سطوح، بالا رفتن مقاومت به کرنش، چکش خواری و همچنین شوکها.
مولیبدنیوم : افزایش استحکام فلز، افزایش مقاومت به شوک و گرما فولاد.
نیکل: افزایش استحکام و همچنین چقرمگی (toughness)، افزایش مقاومت در برابر خوردگی.
تنگستن: افزایش سختی و همچنین بهبود ساختار گرین (دانه)، بهبود مقاومت در مقابل گرما.
وانادیوم: افزایش استحکام فلزات، تافنس و مقاومت در مقابل شوک. همچنین سبب افزایش مقاومت در مقابل خوردگی می شوند.
کروم – وانادیوم: بالا رفتن استحکام کششی، باعث ایجاد سختی خواهد شد اما خمش و برش آن راحت می شود.
ویژگی های سیم مفتول مناسب
نرمی سیم مفتول: به توانایی کوره در حرارت دادن مناسب آن بستگی دارد.
وزن هر کلاف سیم مفتول: هر چه سیم کوچکتر انتخاب شود، بیشتر طرفدار خواهد داشت. وزن مناسب جهت یک حلقه سیم سیاه نمره ۱٫۵ در حدود ۲۰ تا ۲۵ کیلو گرم و هر حلقه ۲٫۵ و بیشتر از آن ۳۰ کیلو گرم خواهد بود.
سایز ۱٫۵ میلیمتر آن بیشترین مصرف را دارد. معمولا جهت بستن میلگردهای آرماتور بندی از آن استفاده می شود. از این رو به سیم آرماتور بندی نیز معروف می باشد.
سایز ۲٫۵ میلیمتر بعد از سایز ۱٫۵ میلیمتر، محبوبیت بالایی دارد و از آن جهت بستن قالبهای فلزی نیز استفاده می شود. از این رو به مفتول سیاه قالب بندی نیز معروف شده است. از سایز ۳ و ۴ میلیمتر معمولا کمتر استفاده خواهد شد و در صنایع تجاری و چوبی و همچنین صنعت بسته بندی محصولات کشاورزی استفاده ی فراوانی می شود.
قیمت مفتول
گروه صنعتی عدالت فنر با تجریه طولانی ارائه محصولات فولادی و همچنین دیگر محصولات آلیاژی، انواع محصولات فولادهای آلیاژی را در حجم متفاوت به مشتریان خود عرضه خواهد کرد.
برای اطلاع از قیمت مفتول عدالت فنر میتوانید با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید. همچنین میتوانید با تماس با ما از شرایط فروش و کیفیت انواع محصولات فولاد فنر همچون مفتول فولاد فنر، سیم فولاد فنر و… اطلاعات کسب کنید.
قیمت مفتول استنلس استیل
قیمت نهایی سیم مفتول استنلس استیل، به آلیاژ تولیدی و سایز آن بستگی خواهد داشت. پرمصرف ترین آلیاژهای بکار رفته در تولیدسیم مفتول استیل، 304L و 316L می باشد که استحکام و کاربرد آن باعث خواهد شد تا خریداران زیادی جهت تهیه این محصول در ضخامت های 2، 2.5، 3 و 4 اقدام نمایند.
راهنمای خرید مفتول
پس از استعلام قیمت محصول توسط شما خریدار گرامی، کارشناسان فروش گروه صنعتی عدالت فنر، قیمت و مشخصات محصول، شرایط پرداخت آن، زمان بارگیری و همچنین تحویل محصول و سایر جزئیات سفارش شما را در قالب پيش فاكتور به اطلاع شما رسانده می شود. پس از تایید پرداخت، واحد ترابری و لجستیک آهن آنلاین دستور بارگیری و همچنین ارسال بار را دریافت خواهد کرد و بعد از تاييد قيمت كرايه از سوي مشتري، طبق زمانبندی بیان شده، نسبت به تحویل بار به آدرس و مشخصات دریافتی از مشتری محصولات فولادی ، اقدام خواهد کرد.
چند نکته در هنگام خرید مفتول
- مشخصات و ویژگیهای هر محصول مورد نظر، اعم از نوع، سایز، حالت، استاندارد، محل بارگیری مفتول و تحویل آن (کارخانه یا بنگاه)، واحد، قیمت هر واحد آن و همچنین تاریخ و ساعت آخرین بهروزسانی در لیست قیمتها بیان شده باشد.
- با توجه به نوسانات موجود در بازار، برای اطمینان از قیمت نهایی محصول مورد نیاز ، با کارشناسان عدالت فنر در تماس باشید: ۰۲۱-۸۸۷۴۱۳۲۰
- در صورت عدم مشاهده محصول مورد نظرتان و مشاوره در زمینه خرید و فروش آن، با کارشناسان عدالت فنر در تماس باشید.